Русе ще бъде столицата на България за учене през целия живот от 3 до 6 октомври 2017 г.

Министерството на образованието и науката и екипът на националния координатор за учене на възрастни организират третото издание на Национални дни за учене през целия живот, които ще се проведат в Русе от 4 до 6 октомври 2017 г. Тази инициатива е част от общоевропейските усилия за изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни, както и за изпълнението на Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014 – 2020 година.

Програмата на Дните е мозайка от разнообразни прояви.

На 4 октомври Координациония съвет на Националната платформа „Обединени за ученето на възрастни“ ще проведе своята Есенна работна среща. Дните ще бъдат открити на Концерт-спектакъл, по време на който ще бъдат връчени и Годишните награди за принос в развитието на сектора за учене на възрастни за 2017 г.

През втория ден на Дните ще се състои Изложение на институциите за образование и обучение на възрастни, атрактивно представяне на придобитите умения от възрастни обучаеми по различни професии. Русенският митрополит Наум ще отслужи Молебен за здраве на участниците в Националните дни за учене през целия живот и просперитет на сектора за учене на възрастни. Вечерта се предвижда Модно ревю на институциите за образование и обучение на възрастни.

Част от програмата на втория и третия ден от Дните е определена и за учебно време. То ще включва разходка с корабче по р. Дунав и лекция на тема „Русе – градът на първите сто неща“.

Ключов момент през трите дни в гр. Русе ще бъдат и събития, свързани с Електронната платформа за учене на възрастни в Европа (EPALE). По-специално ще бъде организиран отделен Информационен семинар за журналисти, който ще демонстрира нов подход за разширяване на комуникационните канали и ще се опита да привлече представителите на различни електронни и печатни медии като силни застъпници на ученето през целия живот. На изложението ще бъде организиран и специален щанд, посветен на Платформата като уникално интерактивно пространство, инициирано от Европейската комисия за професионалистите в сектора за учене на възрастни.

Стартът на Дните ще обяви г-жа Таня Михайлова – заместник-министър на образованието и науката. Той ще бъде даден по време на концерт-спектакъл, който ще започне в 17,30 ч. на 4 октомври 2017 г. в голямата театрална зала на Доходно здание, гр. Русе.

Националните дни за учене през целия живот ще се проведат с активното съдействие на Областния управител на Русе и Община Русе.

Събитието се организира в рамките на проект „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни“, който се изпълнява от Министерството на образованието и науката с финансовата подкрепа на Програмата на Европейския съюз в областта на образованието, обучението, младежта и спорта „Еразъм+“.

Министерство на образованието и науката, 2024